20 Ağustos 2009 Perşembe

David Yates and How to Screw a Masterpiece

Harry Potter and the Half-Blood Prince var. Kitap bu, J.K. Rowling yazmış. Harry Potter serisinin altıncı ve belki de en önemli kitabı. Benimle farklı düşünen fanlar olabilir ama, ben böyle düşünüyorum.
David Yates var, yönetmen bu... Üstteki paragrafta adı geçen kitabın filmi çekti... Bir de Steve Kloves var o da senarist, kitabı senaryolaştırdı. Filmi izledikten sonra bu ikisine en içten şekilde "Hassiktir Lan!" dedik.
Bir şaheser nasıl bu kadar kötü uyarlanır ve izleyicinin karşısına sunulabilirdi ki? Bu filmin zaten belirli bir izleyici kitlesi vardır. Harry Potter kitaplarının tutkunları ve onlar da gayet iyi bilir ki serinin hiçbir bölümünde Kovuk yanmamıştır. Ginny, Harry Potter'ın ayakkabılarını bağlamamıştır, Dumbledore, Draco Malfoy tarafından saldırıya uğramadan önce, Harry Potter'a sen git alt katta bekle sesini çıkarma dememiştir ve hatta Severus Snape, Dumbledore'u öldürmeden hemen önce Harry'ye "şişşşt" işareti yapmamıştır. Harry hiçbir zaman Muggle bir garson kıza asılmamıştır.
Ayrıca altıncı kitabın en önemli bıdısı Hortkuluklar iken, filmde bu öge neredeyse, "Ya işte bir de hortkuluklar var Harry, bu Voldemort ruhunu birkaç parçaya böldü ve onları sağa sola sakladı. Haberin olsun..." şeklinde işlendi. Horace Slughorn bıyıklıydı ama filmdeki arkadaş sağ olsun bunu tercih etmemişti, bari bunu atlamasaydınız be! Lavender Brown'un İksir Dersi'nde ne işi olduğunu da anlayamadım. O kadar çok şey var ki bu kitapta olup da filmde olmayan, sanki Kloves "Lan bu kitap ne ki? Ben kralını yazarım..." deyip baştan yazmıştı her şeyi. Allah'dan Harry Potter'ın adı değişmemiş.
Şu filmi çekerken ortalama zekada bir Harry Potter hayranını danışman alsalardı vallahi daha başarılı bir film ortaya çıkardı. En azından bu arkadaş hangi sahnelerin filmde olması gerektiğini bilirdi.
Velhasıl kelam David Yates ve ekibi, bir Harry Potter kitabını daha mahvettiler. Screw You! David ve inadına Petrificus Totalus!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder